Categories: Firefox Nyheter Sikkerhet

Firefox 5 lansert!

Etter at Mozilla har gått over til en hyppigere utgivelses- og utviklingssyklus – for å levere nye funksjoner, ytelsesforbedringer, sikkerhetsoppdateringer og stabilitetsforbedringer for brukerne, har de nå lansert Firefox 5. Den nye versjonen av Firefox kommer på hælene av den suksessfulle utgivelsen av Firefox 4, som hadde mer enn 200 millioner nedlastinger på Windows, Mac og Linux og millioner av nedlastinger i Android Market.

Den nyeste versjonen av Firefox omfatter mer enn 1000 forbedringer og ytelsesforbedringer som gjør det enklere å oppdage og å bruke alle de innovative funksjonene i Firefox. Denne versjonen legger til støtte for mer moderne web-teknologi som gjør det enklere for utviklere å bygge Firefox utvidelser, web-applikasjoner og nettsteder.


Firefox for Android inkluderer den nye Ikke spor-personvernfunksjonen (Do not track) i denne utgivelsen, noe som gjør Firefox til den første nettleseren som støtter Ikke spor-funksjonen på flere plattformer. Mozilla opprettet Ikke spor-funksjonen for å gi brukerne mer kontroll over hvordan deres leseratferd spores og brukes på nettet. Funksjonen, som lar brukerne fortelle nettsider at de ønsker å reservere seg mot atferdsmessig sporing på nettet, er nå enklere å finne i Firefox innstillingene.

Mozilla har et rikt sett med ressurser som gjør det enklere for webutviklere å bygge Firefox utvidelser som bruker HTML, JavaScript og CSS. Den nye Firefox utvidelses-SDK-en for Windows, Mac og Linux muliggjør lokal utvikling av utvidelser, mens Firefox Add-on Builder Beta er et webbasert utviklingsmiljø. Utviklere kan bygge Firefox utvidelser for alle plattformer, som installeres og oppdateres uten at det kreves en omstart av nettleseren.

Firefox for Windows, Mac og Linux støtter nå CSS-animasjonsstandarden slik at utviklere kan bygge mer avanserte web-applikasjoner og nettsteder. Mozilla Hacks har en veiledning for CSS-animasjoner og et omfattende blogginnlegg som forklarer hva utviklere kan lage med Firefox.

For å få den nyeste versjonen av Firefox for Windows, Mac eller Linux kan du klikke på «Søk etter oppdateringer» under «Om Firefox»-menyvalget, bruk nedlastingsboksen til høyre, eller du kan laste ned Firefox Aurora og Beta kanalene her. Besøk denne siden for å få den nyeste versjonen av Firefox på din Android-enhet, eller du kan laste ned beta-utgaven her. Brukere med Firefox for Android installert vil motta en melding om å oppdatere til den nyeste versjonen.

2 comments on “Firefox 5 lansert!”

  1. Arve Seger wrote on

    Hei.
    Får ikje Bank-Id til å virke på Fireox 5.0. Ser at valet Tillat Java no er teke bort, det er berre valet Tillat Java Script som er att. Må eg ta oppatt bruken av Safari no eller?

  2. Thomas wrote on

    Nå er firefox sjikkelig på bærtur. Den henger seg HELE tiden. Dette kunne naturligvis skyldt maskinen min, men det gjelder også maskinen på jobb og min virtuelle maskin og fruen sin maskin. Nå har det pågått i flere uker. Flere oppdateringer til firefox har kommet og blitt installert, men den henger like mye fordet. Nå må jeg rett og slett ta det tunge steget å bytte nettleser. Hører fra dere når dere har fått firefox stabil igjen.