Categories: Mozilla Nyheter

WebGL i Firefox 4 beta

En av de nye funksjonene i Firefox 4-betaene er WebGL. WebGL er en standard API for 3d-grafikk på nettsider med JavaScript – eller på norsk – en teknologi som gjør at du kan få se virkelig bra grafikk på nettet, og spille enda bedre 3d-spill rett i nettleseren, uten å måtte laste ned noe eller bruke noen programtillegg som Flash eller Java.

WebGL er et resultat av mange års samarbeid med flere andre nettleserleverandører som Google, Apple og Opera. Teknologien er dessverre ikke tilgjengelig i Internet Explorer. Gjennom den mobile versjonen av Firefox støttes også WebGL på Nokia N900-mobiltelefoner.

Hvordan nettsideutviklere vil benytte WebGL er fortsatt ikke klart, ettersom spesifikasjonen til språket fortsatt ikke er fastsatt. Men vi vil utvilsomt se flere 3d-spill på nettet, 3d-modeller, visualisering av lyd, og mange flere uttrykk av blandingen mellom kunst og IT.

Se også:

Firefox 4 Beta er fortsatt på et teststadium. Selv om den kalles «Beta» kan den brukes til daglig nettsurfing. Mange utvidelser er ikke oppdatert til å fungere med den nyeste betaen, så mange vil fortsatt ønske å bruke den nyeste offisielle Firefox-versjonen isteden.